1292148843_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vein vanhemmilleni joululahjaksi erilaisia leivonnaisia, heillä kun jo kaikkea on, eimillekään tavaroille ole tarvetta. Leipoa ei äiti enää jaksa, joten kotona tehty on mukavaa vaihtelua ainakin jouluna.

Tarjottimella on ihan perus korvapuusteja, Sirpalta otetun ohjeen mukaisia juustosarvia, Mimmiltä nappasin näiden kinkkupiiraiden ohjeen ja tyttäreni keittämän puuron jämistä tein sämpylöitä. Kuvaamatta jäi piparit, irtonaiset ja kranssi.

Juustosarvet

1292148909_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

3½ dl vehnäjauhoja
2 dl juustoraastetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
50 g margariinia
1 prk kermaviilia

Täyte:
1 muna
2 dl juustoraastetta
1tl yrttejä esim. Provencen yrttiseosta

1. Sekoita kuivat aineet ja pehmeä rasva keskenään.
2. Lisää kermaviili ja sekoita vain senverran, että taikina sekoittuu. Laita jääkaappiin.
3. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoita joukkoon juustoraaste ja yrtit.
4. Jaa taikina kahteen osaan ja tee sarvet. Laita nokare täytettä jokaisen sarven väliin.
5. Voitele munalla ja ripottele päälle juustoraastetta ja unikonsiemeniä.
6. Paista uunissa 225 asteessa noin 14 minuuttia.

Ohjeet melkein kokonaisuudessaan Kaarina Roinisen - Parhaat kotileivonnaiset kirjasta.

Kinkkupiiraat

1292148949_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kinkkupiirakat (Muunneltu ohje Mimmin kinkku-herkkusienipiirakoista)

(12 kpl piirakoita )

Pohjataikina

4 dl vehnäjauhoja

150 g voita tai margariinia

1 tl leivinjauhetta

2 munaa

Täyte

n. 130 g savukinkkua hienonnettuna

Sipulia hienonnettuna

Kirsikka tomaatteja

2 munaa

2 dl maitoa ( ruokakerma tai kermaviilikin käy hyvin)

130 g juustoraastetta ( = n 2½ dl)

jauhettua/rouhittua mustapippuria, paprikajauhetta, suolaa, aromat-seosta ja valkosipulijauhetta

Valmistaminen

Nypi pohjataikinan jauhot + kova rasva + leivinjauhe sormilla ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kananmunat seokseen ja sekoita tasainen taikina. Hiero taikinasta pötkö ja jaa se 12 osaan. Painele taikinapalat voideltuihin muffinipellin syvennyksiin pohjalle ja reunoille ( reunat ihan ylös asti).

Sekoita täytteen kaikki ainekset sekaisin. Laita kirsikkatomaatin puolikas pinnalle.

Kypsennä piiraat 175 -200  asteisessa uunissa keskitasossa 20 - 25 min. Varo, etteivät piirakat tule turhan tummiksi. Anna piirakoiden jäähtyä pellissä hieman ja irrota ne sitten varovaisesti.

Ja lopuksi vielä tähtimarenkeja... Aloin oikein ottamaan vaihekuvia, mutta valmiista marengeista ei nyt kuvia sitten olekaan... Lähdin kaunpungille marenkien ollessa uunissa, niinpä kuvat jäivät sitten unohduksiin. Nämä menivät ystävän 50v juhliin, joissa teemana oli tähtitaivas. Kiitos ihanista juhlista A <3

1292148992_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tähti on siis pursotettu jättiruusutyllalla (jos vielä joskus palaan aiheeseen, niin kokeilen kyllä pienempää tyllaa) sakara kerrallaan.

Marenkien resepti esim tästä. Näihin lisäsin hieman keltaista tomu- ja pastaväriä taikinaan.

 

Mukavaa joulun odotusta :)