Hauskaa ja aurinkoista vappua kaikille!
Meillä oli eilen erään lapsen kummit kylässä, ja tarjottaviksi teimme vanhimman tyttären kanssa munkkeja ja donitseja. Äiti paistoi, ja tyttö sokeroi, kuorrutti ja koristeli :)
Hyvänmakuisia tuli!

Munkit
5dl vettä
50g hiivaa
1dl sokeria
2tl suolaa
12-13dl vehnäjauhoja
100g voita, margariinia tai öljyä

paistoon rypsiöljyä
pinnalle sokeria

liuota hiiva kädenlampöiseen veteen, lisää sokeri, suola ja osa jauhoista. vatkaa tai sekoita kunnolla. Lisää sula rasva ja loput jauhot, kohota. Vaivaa taikina sileäksi, kauli n sentin paksuiseksi levyksi, ja ota esim juomalasilla taikinasta ympyryöitä. tee reikä ympyröiden keskelle sormilla. Anna kohota hetki. LAita sillä välin valmiiksi paistokattila, ja lähelle kansi, jolla voit tukehduttaa mahdollisen rasvapalon. Lisäksi esim leivinpelti, jonkapäälle talouspaperia, ja sokerilautanen tai astia. Kuumenna öljy n. 180asteiseksi, voit testata kuumuuden pienellä taikinapalalla, öljy alkaa poreilla palasen ympärillä heti, ja kuuluu pientä sihinää kun öläjy on valmista. Liian kuumassa öljyssä pinta palaa, ja sisus jää raaáksi, ja kylmässä munkki imee itseensä rasvaa. Kun munkin alapuoli on kauniin kullanruskea, käännä munkki pihdeillä tai reikäkauhalla ympäri. Kun toinenkin puoli on valmis, nosta munkki kuivahtamaan talouspaperille. Hetken päästä pyörittele sokeriastiassa.

Donitsit

4 munaa
2dl sokeria
4dl ruokakermaa
5tl leivinjauhetta
2rkl vaniljasokeria
1tl suolaa 13 dl vehnäjauhoja
100g margariinia

Paistoon rypsiöljyä
kuorrutukseen, valkosuklaata, tummaa suklaata, tomusokerivesiseosta jne jne

Vaahdota munat ja sokei. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineeet ja kerma vuorotellen vaahtoon. Lisää sulatettu rasva ja anna taikinan seistä hetki.
Kauli taikina sentin paksuiseksi levyksi, ja ota muotilla (esim lasilla) pyöreitä kakkuja. Tee keskelle reikä. PAista samoin kuin munkit, valuta ja jäähdytä. Kuorruta sulatetulla suklaalla tai valmista erimakuisista tomusokereista kuorrutus.

Donitsien ohje HS.fi ruoka sivuilta