Sitruuna-marenkipiiras

Ohjeen otin  MAKU lehden kirjasta ( toimittanut Saara Törmä): Maailman ihanimmat leivonnaiset

Taikina

100voita

3dl vehnäjauhoja

2rkl sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

1rkl vettä

Täyte

1 1/2dl sokeria

2dl vettä

1dl sitruunanmehua

2 1/2rkl maissitärkkelystä

4 keltuaista

50g voita

1 rkl vaniljasokeria

Marenki

4 valkuaista

1 1/2dl sokeria

Vuoraa irtopohjavuoka (n.24cm) leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoan reuna.

Tee taikina. sekoita kuivat ainekset pehmeään rasvaan. Lisää lopuksi vesi ja puristele taikina tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille, ja nosta vuoka jääkaappiin 15min ajaksi.

Kuumenna uuni 200`C. Esipaista taikinaa 15-20min uunin alaritilätasolla (kirjassa ohjattiin laitamaan leivinpaperi pohja päälle 15min ja otamaan sen jälkeen pois ja paistamaan vielä 5min ilman paperia).

Valmista pohjan tekeytyessä täyte. Mittaa kaikki täytteen aineet kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumenna koko ajanvatkaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri.

Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vakaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on sitkeää ja kiiltävää.

Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalleja tasoita. Lusikoi päälle valkuaisvaahto ja muotoile vaahto aaltoilevaksi (tai pursota). Kypsennä piirasta vielä n 10min, kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Piiras on parhaimmillaan het, kun se on jäähtynyt.