Juhlimme viikonloppuna kälyni syntymäpäivää. Inspiraatio kakkuun  on Kinuskikissan taivaallinen espressokakku. Kevensin ohjetta omaan tyyliin sopivaksi. Ulkonäköön en ole ollenkaan tyytyväinen, ja mietinkin kehtaanko edes laittaa koko hökötystä tänne. Mutta rohkea rokan syö, vai miten se sananlasku ikinä meneekään... 1240817804_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hyydykkeestä tuli jotenkin ärsyttävän röpelöinen. Korvasin osan sokerista vaniljakreemijauheella (olisi kannattanut laittaa ennemmin vaniljasokeria), liekö siitä johtunut. Röpelöisyys näkyy myös ikävästi kakun pinnalla. Lisäksi suklaa perhonen meni rikki kun sitä leivinpaperista irrotin. Ja suklaa spritsauksetkin vähän niin ja näin... Alkoi jähmettyä jo pussiin ja kökköjä tuli pussin suusta. No, tuli syötyä kuitenkin ja maku oli hyvä!

Laitan tähän oman versioni reseptistä. Kinuskikissan sivuilta löydätte halutessanne alkuperäisen version.

Pohja on kaakaolla maustettu kääretortun pohja. Tein 6 munan pohjan, josta kaadoin irtopohjavuokaan n. 1cm taikinaa. Loput paistoin normaalisti uunipellillä kääretortuksi. Pohja on gluteeniton, sillä käytin perunajauhoja.

6 munaa

2dl sokeria

1 1/2dl perunajauhoja

reilu 1/2dl tummaa kaakaojauhetta

n. 1tl leivinjauhetta

 

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi (n.3min vatkaimella). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon. (perunajauhoilla tehdessä sitkon vaaraa ei ole, joten sekoittaessa ei tarvitse olla niin varovainen kuin vehnäjauhojen kanssa). Paista 225`C keskitasolla 6-10min uunista riippuen.

Hyydyke:

2dl vahvaa kahvia

2rkl sokeria

4rkl perunajauhoa

2dl rasvatonta hyla maitoa

1 pss daim rakeita

5 liivatelehteä

1 prk vaahtoavaa vanilja kastiketta

1 prk flora vispiä

1 prk maitorahkaa

1dl sokeria

2rkl kahvia

 

Keitä kahvi (2dl vettä, 2rkl kahvia). Sekoita kiisseliä varten sokeri ja perunajauhot kattilassa ja lisää maito sekä valmis kahvi. Lämmitä liedellä kunnes seos pulpahaa. Anna jäähtyä. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa "kerma" ja vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja kahvikiisseli sekä n. 3/4 daimrakeista. Kuumenna 2-3rkl kahvia ja sulata puristetut liitelehdet siihen. Kaada täytteeseen ohuena nauhana hyvin sekoittaen.

Laita vuokaan jäähtyneen pohjan päälle daimrakeita, jätä muutamia koristeeksi. Kaada täyte päälle. Anna hyytyä jääkaapissa väh. 4 tuntia (on parhaimmillaan seuraavana päivänä). Koristele daimrakeilla ja suklaalla makusi mukaan. Tämän kakun voi myös pakastaa. Sulata jääkaapissa. Kannattaa ottaa pakastimesta jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä.

 

Sama kakku juhlissa, dominokeksipohjalla. Siinä perhoset onneksi ehjinä.

 1240382684_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Gluteeniton, maidoton ja munaton versio ristiäisissä:

1240818182_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämä on perus periaatteeltaan sama kuin yllä oleva kakku, mutta gluteeniton ja maidoton. Maidon tilalla oli kahvia ja tummaa kaakaojauhetta. Kerman tilalla käytin Sunnuntain vaahtoavaa kasvirasva vaniljavalmistetta (en nyt muista tarkasti oikeaa nimeä, mutta Sunnuntain se joka tapauksessa oli). Vaahdotettuun Sunnuntaihin lisäsin yhden levyn sulatettua Pandan hurmaavaa tummaa suklaata, joka sopii maitoallergiselle ystävälleni. Suklaakoristeet myös Pandan hurmaavasta tummasta,  Daimrakeet tietysti oli jätettävä pois ja tilalle rouhin taas hurmaavaa tummaa. Liivatteiden määrää pitää myös vähentää koska aineitakin vähemmän. Laitoin 2 tai 3. Olisi pitänyt heti kirjoittaa muistiin...

Keksipohja on tehty Semperin gluteenittomista suklaakekseistä ja laktoosittomasta margariinista (Keiju).

Aineita oli kuitenkin vähemmän ja kakusta tuli siten myös litteämpi. Jälkeenpäin olen nähnyt kaupassa myös tuorejuuston tyyppisiä maidottomia valmisteita joita myös olisi voinut käyttää tähän. No, tietääpä sitten ensi kerralla...