1297949104_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tampereen näkyvin maamerkki on Näsinneula. Myyjäisiin oli kokeiltava Näsinneula pikkuleipiä, vaikka pikkuleipien leipomisesta en yhtään pidäkään... Tuo harmaa pikeeri olisi saanut olla löysempää. Tosin, en aio kaikkia harmaaksi värjätäkään, minusta ovat ihan hauskoja pelkällä ääriviivalla.

Nami-Hiiri teki jokin aikaa sitten nappipikkuleipiä, sieltä nappasin reseptin:

380 g jauhoja

120 g tomusokeria

ripaus suolaa

250 g kylmää voita

2 kananmunan keltuaista

1 rkl kaakaojauhoa

Sekoita jauhot, tomusokeri ja suola keskenään.

Palottele voi pieniksi paloiksi ja hiero edellisten joukkoon. Lisää keltuaiset ja vaivaa.

Puolita taikina. Lisää toiseen puoliskoon kaakaota tai elintarvikeväriä, sekoita tarpeen mukaan. 

Kääri taikinat folioon ja laita jääkaappiin noin 2 tunniksi.

 

Esikuumenna uuni 175 °C, kiertoilma 155°C.

Kauli taikinat n. 3 mm paksuisiksi ja tee nappeja vaikka erikokoisten tyllien avulla  pistele nappeihin reiät.

- Voit myös rullata taikinan pötköksi ja leikata siitä nappisiivuja, muista reiät. Tällöin napit ovat aikalailla samankokoisia. -

Paista 10 min.

Anna jäähtyä, pöllyttele tomusokeria pintaan.

 

1297949069_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Perunaleivokset/Cakepopsit

Näistä palleroista ei pitänyt lainkaan tulla palleroita. Niistä piti tulla hienoja leivoksia, joissa on 2 kääretorttulevyä ja täytettä välissä. Mutta... Saatuani kääretorttulevyt valmiiksi, ja aloitellessani täytteen tekoa, huomasin etteikaapissa ollut yhtään Daim.-rakeita, vaikka olin niitä sinne ostanut...

Niinpä sitten heitin pohjat monitoimikoneeseen, ja silkkosin ne tasaiseksi massaksi. Heitin sekaan epämääräisen verran kahvia, maidotonta margariinia sekä tomusokeria, ja pyörittelin palloiksi. Kuorrutteen tein samoista aineksista, eli kahvista, margariinista ja tomusokerista. Nyt on sitten pakastimessa gluteenittomia ja maidottomia perunaleivoksia vaikkei sellainen ollut edes tarkoitus :)

1297949168_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kuuma marenkia olen myös testannut. Ihana ohje! Sen otin Merjan sivuilta. Kuvassa oranssit ovat  perinteisellä tavalla tehtyjä, uunissa paistettuja. Valkoiset ovat sitten tällä ohjeella:

Kuuma marenki

0,6 dl vettä

340 g sokeria

2 dl valkuaisia

160 g sirosokeria

Vatkaa valkuaiset ja sirosokeri vaahdoksi. Keitä kattilassa vesi ja sokeri 116 asteiseksi. Lisää sokerivesi kuumana marenkiin, ohuena nauhana kaataen ja vatkaa massaa kokoajan. Voit halutessasi värjätä massan elintarvikevärillä. Kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaisvaahdon, joten marenkia ei tarvitse laittaa uuniin. Laita massa pursotinpussiin. Pursota leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisia leivospohjia tms. Anna kuivua huoneenlämmössä. Yhden vuorokauden kuivatuksen jälkeen marengit saa irti leivinpaperista ja sisus on pehmeä. Kahden vuorokauden kuivatuksen vaatii, mikäli haluaa marengit pinota päällekkäin. Kuivatusaika riippuu myös hiukan pursotuksen koosta.

Minulla kävi sokerin kanssa niin, että lämpötila ponnahti sekunnissa 89 asteesta 124. Joten mittarissa taitaa olla jotakin häikkää... Seos kiehui jonkin aikaa. Mutta onnistui silti, aloittelijan tuuria kenties.

1297949212_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Osaan markitaikinasta lisäsin turkinpippurirouhetta. Kuivatin näitä aika monta päivää, mutta nyt ne ovat ihan täydellisiä, eikä värikään ole muuttunut, vaan täydellisen valkoisena hohtavat edelleen <3